Porteføljeoppdatering: SalMar

· 6 minutter lesing
Thumbnail

Trygghet på dypet med SalMar

Tirsdag 25. februar pitchet sjømatsektoren en kjøpsanbefaling av selskapet SalMar. Etter en overbevisende presentasjon av selskapet, dets sterke markedsposisjon og fremtidsutsikter, samt en solid analyse med relevante verdsettelsesmetoder, ble det, etter en konstruktiv diskusjon, enighet blant medlemmene i Embla. Embla Invest utgjør nå en aksjonær i SalMar og her kommer litt mer om hvorfor vi landet på akkurat denne avgjørelsen.

Selskapet og dets virksomhet

SalMar er et av Norges største oppdrettsselskaper, med en vertikalt integrert virksomhet som dekker verdikjeden fra smoltproduksjon til slakting og distribusjon av laks. Selskapet opererer både nasjonalt og internasjonalt, med en market cap på 75 milliarder NOK, og er kjent for sin sterke posisjon innen både tradisjonelt og offshore lakseoppdrett.

Videre drives selskapet av mennesker med årelang erfaring innen sjømatsektoren, samt at styreleder Gustav Witzøe indirekte eier 93.1% av selskapet, noe som trolig utgjør en kunnskapsrik og motivert ledelse for videre vekst og lønnsomhet.

Image

Risikoer og utfordringer

SalMar opererer i en bransje preget av både bransjespesifikke og makroøkonomiske utfordringer. Biologiske faktorer som lakselus, sykdomsutbrudd og manetangrep kan påvirke produksjonen og redusere slaktevolumet. Dette fører til høyere kostnader knyttet til behandling og forebygging.

I tillegg har innføringen av grunnrenteskatten i 2023 økt kostnadene for norske oppdrettere. SalMar har en stor andel av sin produksjon i Norge, og sammenlignet med konkurrenter som Mowi, som har større geografisk diversifisering, er SalMar mer eksponert for denne skatten. Likevel mener vi at skatteendringen allerede er priset inn i aksjen, og at selskapets langsiktige vekststrategi fortsatt er sterk.

På makronivå er etterspørselen etter laks fortsatt høy, og den globale lakseindustrien forventes å vokse med en årlig vekstrate på 4–6 % frem mot 2030. Det er særlig premiumsegmentet som vokser, da forbrukere i økende grad etterspør sunnere og mer bærekraftige proteinkilder, hvor laks er en foretrukket kilde til høyt protein og omega-3. Norge har en sentral rolle i denne veksten, men samtidig møter næringen strengere reguleringer og økte miljøkrav, noe som kan begrense tilbudsveksten. På lang sikt kan dette være positivt for lakseprisene, da lavere vekst i tilbudet kan opprettholde høye prisnivåer.

Fremtidsutsikter og vekststrategi

SalMar har en offensiv vekststrategi med et tydelig fokus på oppkjøp, innovasjon og bærekraft. For å styrke sin posisjon i oppdrettsnæringen har selskapet nylig fullført oppkjøp av Refsnes Laks AS og Nekton Havbruk AS, noe som har gitt økt produksjonskapasitet i Midt-Norge. I tillegg satser SalMar tungt på offshore oppdrett gjennom sitt strategiske samarbeid med Aker. Offshore oppdrett gir mulighet for oppdrett i mer værharde områder, noe som bidrar til å redusere arealknapphet, bedre vannutskifting og potensielt redusere sykdomsrisiko.

For å møte bransjens biologiske utfordringer investerer selskapet i lusebekjempelse, overvåkningsteknologi og bærekraftige driftsmodeller. Blant annet tar de i bruk mekanisk fjerning av lakselus, rensefisk og strategisk utvalgte oppdrettslokaliteter for å redusere risiko knyttet til biologiske utfordringer som manetangrep og høye sjøtemperaturer.

Konkurransefortrinn

SalMar har flere sentrale konkurransefortrinn som gjør dem til en av de mest attraktive aktørene i oppdrettsbransjen. Først og fremst er de en av få aktører som satser tungt på offshore oppdrett, en strategi som reduserer arealknapphet og biologiske utfordringer knyttet til tradisjonelle oppdrettsanlegg. Videre har SalMar en effektiv drift, med en gjennomsnittlig EBITDA-margin på 32–34 %, som er høyere enn bransjesnittet på 27–30 %. Selskapet har også lavere produksjonskostnader per kilo enn mange av konkurrentene, noe som gir dem en økonomisk fordel i markedet. Multippelanalyse viser at SalMar utmerker seg i EBIT/kg, et viktig nøkkeltall for lønnsomhet i sjømatindustrien, og selskapet har jevnt over ligget i toppsjiktet i bransjen. I tillegg har selskapet en sterk ESG-profil, med bærekraftige løsninger og miljøvennlige driftsmetoder, noe som gir dem en fordel i et marked hvor miljøfokus blir stadig viktigere.

Verdsettelse og kursmål

SalMar verdsettes høyt sammenlignet med peers grunnet forventet volumvekst og lavere biologisk risiko. Selskapet handles til en EV/EBITDA-multippel på 9,1x og en P/E på 14,9x, sammenlignet med bransjegjennomsnittet på 7,6x EV/EBITDA og 12,8x P/E.Vår DCF-analyse har gitt et kursmål på 888 NOK, betydelig høyere enn dagens kurs på 573 NOK. Meglerhusenes kursmål ligger i snitt på 680 NOK, med anbefalinger fra “Hold” til “Strong Buy”.

Med denne lovende oppsiden og vår tro på at SalMar vil navigere trygt gjennom fremtidens uvisste strømninger, ser vi frem til å følge selskapets videre utvikling. Med stø kurs mot vekst og innovasjon, ønsker vi SalMar velkommen inn i porteføljen til Embla Invest – som trolig er i trygt farvann.


Copyright © 2025 Embla Invest NTNU. All rights reserved.
Made by Vext Consulting
Powered by Arctic Securities